| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Admin Administrator 
|
Wysłany: 21 Lut 2010 11:34 am Temat postu: |
|
|
KierowcaBombowca, zakładasz, że wszyscy są nieodpowiedzialni i dlatego należy wprowadzać bardzo restrykcyjne prawo rodem z wczesnego PRL-u. Zakazy, zakazy i jeszcze raz zakazy mają być lekarstwem na całe zło.
Proponuję zakaz rejestracji wszelkich pojazdów, a rowerami można się poruszać po 13:00 od poniedziałku do środy. Gwarantuję, że statystyki poprawią się znakomicie
Ja proponuję więcej edukacji i odpowiedzialności. Zaszczepienie w jak najmłodszym wieku wiedzy, która skutkowałaby właśnie poprawą i kulturą ruchu drogowego. Proponuję skupienie się na prawidłowych rozwiązaniach infrastruktury drogowej. Nie piszę tu o wybudowaniu autostrad i radykalnych przebudowach skrzyżowań, (chociaż to akurat jest oczywiście niezbędne), ale przynajmniej o logicznym podejściu do oznakowania naszych dróg. Nie muszę nikogo, kto się porusza po drogach w naszym kraju przekonywać, że oznakowanie czasami zagraża wręcz życiu ludzkiemu.
Proponuję egzekwowanie prawa, jakie obecnie obowiązuje. Proszę mi powiedzieć, jaki jest stosunek złapanych kierowców na podwójnym gazie do wyroków skazujących na bezwzględne więzienie.
Że co? Że nie pomieścimy ich w więzieniach, no to dobra, różowa kamizelka i od 5:00 odśnieżanie lub sprzątanie miasta, oczywiście bez możliwości zamiany na grzywnę. Co? Stalinowskie metody? Jeżeli traktujemy pijanego kierowcę, jako potencjalnego zabójcę, to sprzątanie miasta za zabójstwo to chyba najłagodniejsza kara, jaka by była we współczesnych krajach cywilizowanych.
Nie kara, ale jej nieuchronność odstrasza przestępców. Jeżeli będzie kara nieuchronna i uciążliwa za spowodowanie wypadku, to sto razy zastanowię się czy usiąść za kierownicą po prawej stronie, ponieważ jest większe prawdopodobieństwo, że spowoduję wypadek niż w pojeździe przystosowanym do ruchu prawostronnego. Ale to moja świadomość i perspektywa nieuchronności kary powinna mnie wzbraniać przed takim działaniem a nie zakazy. _________________ Pozdrawiam
Administrator |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KierowcaBombowca Instruktor 
|
Wysłany: 21 Lut 2010 12:27 pm Temat postu: |
|
|
| Admin napisał: | | KierowcaBombowca, zakładasz, że wszyscy są nieodpowiedzialni |
Nie wszyscy, znaczna część. I nie tylko nieodpowiedzialni, również niedouczeni i egoistyczni co przekłada się na brak szacunku dla prawa i innych kierujących. I nie zakładam tego bezpodstawnie bo z ruchem ulicznym mam styczność na codzień i widze jakie "bydło" jeździ po naszych drogach. Oglądnij sobie jak wygląda to w praktyce
http://ww6.tvp.pl/6287,908562,1.view
W tym konkretnym przypadku ludzie narzekali że organizacja ruchu jest zła. Zmieniono organizacje ruchu i tyle to dało
http://ww6.tvp.pl/6287,924054,1.view
Nie ma się co okłamywać, polscy kierowcy jeźdzą fatalnie. Mają w d... przepisy, znaki, liczy się tylko "ja jade, mi się spieszy, ja jestem najważniejszy". Ktoś trafnego demotywatora zrobił co idealnie pasuje do rozumowania przeciętnego polskiego kierowcy
http://demotywatory.pl/898679/Piramida-spoleczna
| Cytat: | | i dlatego należy wprowadzać bardzo restrykcyjne prawo rodem z wczesnego PRL-u. |
Nie trzeba, wystarczy egzekwować obecne prawo.
| Cytat: | Proponuję zakaz rejestracji wszelkich pojazdów, a rowerami można się poruszać po 13:00 od poniedziałku do środy. Gwarantuję, że statystyki poprawią się znakomicie  |
Popadasz w jakiesz dziwne skrajności. Nie widzisz różnicy w jeździe po Polsce autem nie przystosowanym do ruchu prawostronnego a jeździe na rowerze ?
| Cytat: | | Ja proponuję więcej edukacji i odpowiedzialności. |
Proponować sobie można, nie ma lepszej edukacji i nic się nie zapowiada aby miało to się zmienić. Mamy słaby system szkolenia (nastawiony na ilość, bez nadzoru), dziurawy system egzaminowania (nastawiony na statystyki,przepuszczający nieprzygotowanych), niedziałający system egzekwowania prawa (nastawiony jedynie na $$$ z pomiarów prędkości) i miliony marnych kierowców. Trzeba do tych możliwości dostosować liberalne podejście prawa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin Administrator 
|
Wysłany: 21 Lut 2010 01:54 pm Temat postu: |
|
|
Świetnie, że potwierdzasz moje spostrzeżenia. W przykładzie w Krakowie zmieniono oznakowanie a kierowcy nadal łamią przepisy. Czyli jaki wniosek? Wprowadzone oznakowanie nie przystaje do warunków. Dam ci taki przykład. Mieszkańcom kilku domków jednorodzinnych zmieniono drogę dwukierunkową na odcinku 20 m w drogę jednokierunkową. Żeby nie popełniać wykroczenia należy nadrobić ok 3 km. Wszyscy oczywiście jadą pod prąd te 20 m. Zmiana organizacji ruchu drogowego w tym przypadku mogłaby być inna, ale jakiś średnio rozgarnięty urzędnik tak zadecydował i tyle. Mieszkańcy prosili o wizję lokalną i zmianę oznakowania, ale jak do tej pory urzędniczyna nie znalazł czasu.
Piszesz taj jak ja o braku poszanowania prawa, kierowcy mają w dupie przepisy. Pewnie, że mają i będą mieli dopóki nie będą mieli świadomości, że za każde wykroczenie spotka ich surowa kara.
Piszesz o złym systemie szkolenia i egzaminowania, również zgadzając się z moimi postulatami. Apelowałem o więcej edukacji. Ale tu również kłania się egzekwowanie prawa. Przykład, pewna Pani prowadziła OSK, a że biuro miała w laptopie, wykładów nie prowadziła i miała wiele ciężkich uchybień Starosta cofnął zezwolenie na prowadzenie ośrodka. Po tygodniu działa dalej, legalnie i oficjalnie z tym, że w innej gminie Podejrzewam, że na takich samych zasadach jak wcześniej, ale cenę ma nadal konkurencyjną. To ja się pytam jakie to prawo? Jak można mieć do niego szacunek? Jakby dostała zakaz prowadzenie OSK przez 10 lat na terenie RP, to przez 10 lat iluś tam kursantów nie wypuściłaby na nasze ulice praktycznie bez przygotowania. A teraz śmieje się innym instruktorom w oczy.
KierowcaBombowca, mi chodzi przede wszystkim o egzekwowanie tego co jest a nie o wprowadzanie nowych zakazów. _________________ Pozdrawiam
Administrator |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Lut 2010 02:20 pm Temat postu: |
|
|
Czyli co do potrzeby egzekwowania prawa zgadzamy się w swoich przekonaniach. Tyle tylko Ty łączysz zakaz rejestracji "anglików" z wprowadzaniem nowych zakazów. A to nie sa nowe zakazy, to jest ograniczenie które istnieje od zawsze. Jeśli ktoś wpadł by na pomysł zniesienia tego ograniczenia to kolejnym krokiem musiało by być zniesienie ograniczenia w rejestracji pojazdów z oświetleniem symetrycznym lub kierunkowskazami w stylu Amerykańskim. Czyli dopuszczenie do ruchu w polsce wszystkich pojazdów posiadających homologacje. I po co to komu ? Po co pakować się w "anglika" ? Po co zalewać rynek autami nieodpowiednimi dla naszego ruchu ? To by było bez sensu strzelanie sobie samobója z których nikt nie miał by żadnych korzyści.
| Cytat: | | W przykładzie w Krakowie zmieniono oznakowanie a kierowcy nadal łamią przepisy. Czyli jaki wniosek? Wprowadzone oznakowanie nie przystaje do warunków. |
Błędny wniosek bo błędnie zakłada że oznakowanie jest brane pod uwage przez kierujących. Obojętnie jakie by tam oznakowanie zrobić to nic nie zmieni bo oznakowanie jest bardzo dobre. Kierowcy mają je gdzieś, można sobie malować co się chce, ustawiać dowolne znaki ale po co to komu skoro ludzie mają to w gdzieś. Brak egzekwowania prawa daje ciche przyzwolenie na taki styl jazdy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin Administrator 
|
Wysłany: 21 Lut 2010 08:51 pm Temat postu: |
|
|
Ale proszę zrozumieć, że wszelkiego rodzaju przepisy mają być dla ludzi, żeby usprawnić życie. Jeżeli przepis będzie głupi to nie będzie respektowany.
Dałem przykład tej drogi jednokierunkowej na osiedlu. Mieszkańcy obecnie łamią przepisy, a wystarczy przenieść dosłownie znak o 20 metrów dalej i wszystko będzie w porządku. _________________ Pozdrawiam
Administrator |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 03 Mar 2010 09:37 am Temat postu: |
|
|
| KierowcaBombowca napisał: |
Nie wszyscy, znaczna część. I nie tylko nieodpowiedzialni, również niedouczeni i egoistyczni co przekłada się na brak szacunku dla prawa i innych kierujących. I nie zakładam tego bezpodstawnie bo z ruchem ulicznym mam styczność na codzień i widze jakie "bydło" jeździ po naszych drogach. Oglądnij sobie jak wygląda to w praktyce
http://ww6.tvp.pl/6287,908562,1.view
W tym konkretnym przypadku ludzie narzekali że organizacja ruchu jest zła. Zmieniono organizacje ruchu i tyle to dało
http://ww6.tvp.pl/6287,924054,1.view
Nie ma się co okłamywać, polscy kierowcy jeźdzą fatalnie. Mają w d... przepisy, znaki, liczy się tylko "ja jade, mi się spieszy, ja jestem najważniejszy".
Nie trzeba, wystarczy egzekwować obecne prawo. |
Przepraszam - a ilu kierowców zarejestrowanych na tych filmach zostało ukaranych?
Przecież to ewidentne wykroczenie i do tego udokumentowane filmem. _________________ Pozdrowienia
Spokojny instruktor z Zagłębia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 03 Mar 2010 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Nikt nie został ukarany. Kolejny program TV mówiący że jest żle ale nie wspominający ani słowem o przyczynych problemu i braku egzekwowania prawa. Takich miejsc gdzie kierowcy nagminnie łamią przepisy doprowadzając do zagrożenia jest dużo więcej i są one powszechnie znane. I co ? I nic Po prostu ciche przyzwolenie na piractwo z ograniczeniem się do kontroli radarowych jako maszynki do robienia pieniędzy. W końcu każda grupa społeczna to również elektorat wyborczy, działając przeciwko piractwu drogowemu działa się przeciwko sporej grupie społeczeństwa a to może oznaczać strzelenie sobie samobója. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 03 Mar 2010 12:38 pm Temat postu: |
|
|
| KierowcaBombowca napisał: | | Nikt nie został ukarany. |
To może trzeba złożyć zawiadomienie do prokuratury o tym cichym przyzwoleniu, może ktoś coś za to ma... _________________ Pozdrowienia
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 03 Mar 2010 01:40 pm Temat postu: |
|
|
Ale to nie ekipa TVP ani dyrektor Krakowskiego MORD'u są od egzekwowania prawa tylko policja.
ps.
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie/wideo
Chyba po przebudowie strony tvp znikneły wszystkie archiwalne odcinki "Jedz bezpiecznie". Szkoda. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 04 Mar 2010 05:27 am Temat postu: |
|
|
| KierowcaBombowca napisał: | Ale to nie ekipa TVP ani dyrektor Krakowskiego MORD'u są od egzekwowania prawa tylko policja.
|
Policja potrafi wykorzystać materiały np.:na you tube , czy obraz z kamery "elki" egzaminacyjnej -aby kogoś ukarać,
Tu ma wszystko jak na dłoni z numerami rejestracyjnymi włącznie... _________________ Pozdrowienia
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin Administrator 
|
Wysłany: 04 Mar 2010 09:01 am Temat postu: |
|
|
Niestety Włodek, taki dowód dla Sądu jest niewiarygodny. Chodzi mi oczywiście o zapis cyfrowy. Inaczej jest w przypadku nagrania na taśmie magnetycznej. Nagrania audiwizualne cyfrowe są bardzo często odrzucane przez sąd.
Chodzi przede wszystkim o łatwość przeróbek. Wystarczy podnieść zarzut nieoryginalności nagrania i po sprawie. Strona będzie musiała wykazać oryginalność (przynieść radar do sądu ) a i tak podniesienie każdego innego zarzutu będzie będzie podważeniem. Można wnioskować również o dopuszczenie dowodu nieoryginalnego nagrania na podstawie opinii biegłego, ale tu znaleźć biegłego i laboratorium, które na 100% zakwalifikuje jako autentyczny dowód w sprawie będzie trudne. Policja bierze na "huki" - popełnił pan wykroczenie, przyznaje się pan, mamy nagranie. I taki koleś przyznaje się do popełnienia wykroczenia i przyjmuje grzywnę.
W Sądzie to już nie jet takie proste. _________________ Pozdrawiam
Administrator |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jerzyjerzy2 Użytkownik
|
Wysłany: 03 Maj 2010 11:54 am Temat postu: |
|
|
| Admin napisał: | Niestety Włodek, taki dowód dla Sądu jest niewiarygodny. Chodzi mi oczywiście o zapis cyfrowy. Inaczej jest w przypadku nagrania na taśmie magnetycznej. Nagrania audiwizualne cyfrowe są bardzo często odrzucane przez sąd.
Chodzi przede wszystkim o łatwość przeróbek. |
Długo się nad tym zastanawiałem bo słyszałem, że nagranie przekazane Policji tuż po wypadku jest wiarygodne. Niby jak i kiedy by był możliwy montaż ??? Są systemy do nagrywania np. taki:
http://www.allegro.pl/search.php?string=kamera+do+samochodu
od tego gościa: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=15646371 na dzień dzisiejszy. Jak się spopularyzuje to może już w GPSie wbudują ? Na pewno taki bym sobie kupił  _________________ Jerzy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 07 Lip 2010 05:33 pm Temat postu: |
|
|
Hit na "anglika"?
Nie musisz przekładać kierownicy na lewą stronę, aby móc bezpiecznie poruszać się po polskich drogach autem sprowadzonym z Wielkiej Brytanii.
Wystarczy kupić specjalne lusterka, dzięki którym uzyskasz dobry widok na przeciwny pas ruchu. Największym problemem dla osób jeżdżących po Polsce samochodem z kierownicą po prawej stronie jest niedostateczna widoczność na przeciwnym pasie ruchu.
Bardzo utrudnia to prowadzenie auta, a w wielu przypadkach uniemożliwia manewr wyprzedzania. Jest jednak sposób na pokonanie tych niedogodności bez konieczności przekładania kierownicy.
Już za 150 zł kupisz specjalne lusterka Krugozor, które pozwolą ci na bezpieczną jazdę po polskich drogach samochodem z kierownicą po prawej stronie.
Dzięki nim będziesz widział co się dzieje na przeciwnym pasie ruchu bez konieczności ryzykownego „wychylania się” na środek jezdni.
Lusterka Krugozor działają na zasadzie peryskopu. Wygląda to w ten sposób, że dwa lustra "patrzą" na siebie powiększając kierowcy pole widzenia. Mechanizm ten montuje się za pomocą przyssawek w dolnym rogu przedniej szyby tuż nad deską rozdzielczą.
Zamontowanie lusterek i dostosowanie ich do swoich potrzeb zajmuje kilkanaście sekund. Nie potrzeba do tego żadnych narzędzi.
Należy pamiętać, że samo zamontowanie lusterek nie spowoduje iż będziemy mogli zarejestrować takie auto w Polsce.
W dalszym ciągu konieczne jest przełożenie układu kierowniczego. Należy przy tym pamiętać o jednej rzeczy.
Przerabiane auto musi posiadać odpowiednią homologację umożliwiającą poruszanie się w ruchu prawostronnym. Posiadacze aut z Wielkiej Brytanii liczą po cichu, że dzięki nowym lusterkom Ministerstwo Infrastruktury zezwoli w końcu na rejestracje takich samochodów w kraju. Naszym zdaniem są to jednak złudne nadzieje.
Źródło: onet.pl  _________________ Pozdrowienia
|
| Powrót do góry |
|
 |
jerzyjerzy2 Użytkownik
|
Wysłany: 07 Lip 2010 06:04 pm Temat postu: |
|
|
A co z przerabianiem świateł ? W końcu nie są symetryczne. _________________ Jerzy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin Administrator 
|
Wysłany: 08 Lip 2010 06:17 am Temat postu: |
|
|
A wycieraczek przednich szyb? _________________ Pozdrawiam
Administrator |
|